Resa till Rijeka

Rijeka är Kroatiens viktigaste reseknutpunkt och största hamn för färjor till populära resmål som Dubrovnik. Bussar, tåg och färjor slussar turister vidare till destinationer i närliggande regioner som Istrien och ner populära resmål i Dalmatien.

Flyg

Rijeka internationella flygplats, Zračna luka Rijeka, är belägen vid staden Omišalj på ön Krk, ca 35 km från järnvägsstationen i Rijeka. Norwegian har en flyglinje från Oslo under sommartid och Ryanair flyger från Stockholm Skavsta. Internationella flyglinjer finns även från London, Köln, Stuttgart, Barcelona, Berlin, Bern och Frankfurt. Från flygplatsen finns även möjlighet att flyga inrikes till Zagreb och direkt olika turistorter i den kroatiska övärlden, däribland Cres-Lošinj.

Liburnija, photo (Mick Baker)rooster CC BY-ND 2.0

Liburnija, photo (Mick Baker)rooster CC BY-ND 2.0

Tåg

Rijeka har tåganslutningar med andra större städer i Kroatien som Zagreb och Osijek samt dagligen till Ljubljana i Slovenien och till Budapest i Ungern via Zagreb. En tågresa från München till Rijeka tar ca 9 timmar medan en resa från Wien till Rijeka tar ca 5 timmar. Järnvägsstationen hittar du på 5 Krešimirova i norra delen av staden. Sök information om tågtider på hemsidan för Hrvatske Željeznice (det kroatiska järnvägsbolaget).

Buss

Till Rijeka går nationella och internationella busslinjer med bekväma bussar från större städer i Kroatien, Slovenien och andra länder i Europa. Bland annat finns bussanslutningar med Pula, Trieste, Zagreb och Zadar. Det största bussbolaget är Autotrans och långfärdsbussarna stannar på Trg Žabica i stadens centrum.

Färja

Rijeka är landets största färjehamn. Det statliga färjerederiet i Kroatien, Jadrolinija, driver en färjeled som börjar i Rijeka och seglar hela vägen ner till Dubrovnik. Längs vägen anlöper färjorna flera städer och öar på vägen som Split, Hvar och Korčula. Färjorna anlöper också Bari i Italien. Till öar som Cres, Pag, Rab och Lošinj går mindre katamaranbåtar.

Jadrolinija Supetar Rijeka-Zadar, photo dmytrok CC BY-ND 2.0

Jadrolinija Supetar Rijeka-Zadar, photo dmytrok CC BY-ND 2.0

Bil/MC

Från Zagreb (185 km) kör du A1 till Bosiljevo och sedan A6 till Rijeka. Från italienska Trieste (76 km) följer du A7 mot Kroatien. Från Split (380 km) kan du ta A1 till Žuta Lokva och sedan fortsätta via Senj och Crikvenica till Rijeka. På Kroatiens motorvägar får du köra 130 km/h.

Kollektivtrafik

Det bästa sättet att ta sig runt Rijeka centrum är ofta på fot. Vissa gator, bland annat Korzo, är gågator. De orangea stadsbussarna ansluter stadens centrum med Trsat och andra förorter. Buss nr 1 går till Bivio med havsbad från bryggor. Du kan även ta lokalbuss nr 32 till Rivieran vid Opatija för att njuta av sol och bad. Buss 2 och 8 går till Trsat. Det kan vara ett bra alternativ om du inte vill ta dig an utmaningen att gå 538 trappsteg upp till toppen av berget. Bussbiljetter säljs i tobaksbutiker. Glöm inte att stämpla biljetten när du går på bussen.

Rijeka, view from Trsat Castle, photo yzhelen CC BY 2.0

Rijeka, view from Trsat Castle, photo yzhelen CC BY 2.0

Taxi finns på tre ställen i city; vid busstationen, Matije Gupca nära Nationalteatern och vid tågstationen.